art4me
art4you
art4all

&Concept

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

Art4all

In 2004 organiseerde &Concept Art4all, first international conference on amateur arts. Art4all vond plaats op 10, 11 en 12 september 2004 in Utrecht. Er waren meer dan 200 deelnemers uit 15 verschillende landen. Het hoofdprogramma vond plaats in Vredenburg, verder waren er programma-onderdelen bij ZIMIHC en in de Utrechtse binnenstad.

Er werd gedebatteerd over de maatschappelijke en econo­mische positie van amateurkunst. Er werden projecten gepresenteerd en er werd gefilosofeerd en gediscussieert. En natuurlijk was er volop amateurkunst te zien en te beluisteren.

Art4all werd geopend door de toenmalige staatssecretaris Cultuur Medy van der Laan. Hedy d'Ancona zat het openingsdebat voor.

Keynotespeakers waren: Rob Boonzajer Flaes (NL), Romuald Ripon (F), Rolf Witte (D), François Materasso (GB). Daarnaast waren er zo'n 30 keyfigures op het gebied van de (amateur)kunst uit binnen- en buitenland vertegenwoordigd in de verschillende debatten en projectpresentaties.

Het volledige programma en de info per land zijn te zien in het boekje Art4all, programme & information.

Amateur Arts in 11 countries

In voorbereiding op de conferentie bracht &Concept de amateurkunstbeoefening in de 11 deelnemende landen in kaart. Dat waren: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Marokko, de Nederlandse Antillen, Suriname, Tsjechië en Turkije.

&Concept correspondeerde veelvuldig met keyfigures uit deze landen, las onderzoeken, publicaties en essays en bezocht een aantal organisaties en personen in de landen zelf; in Groot Brittannië (Ken Bartlett, François Materasso en Voluntary Arts Network), Frankrijk (Olivier Donnat, Romuald Ripon), Duitsland (Rolf Witte) en Denemarken (AKKS, Tina Møller Jacobsen).

Bij aanvang van de conferentie verschenen deze bevindingen, samen met het volledige conferentie programma, in het boekje Art4all, programme & information. Na afloop verscheen het verslag van de conferentie: Art4all, Conference Report.


Vormgeving & website

Het logo, de animatie en de vormgeving van beide publicaties is van ontwerpbureau Overburen uit Amsterdam. De conferentie zelf - van de conferentietassen en persmappen tot aan de decors - werd vormgegeven door Jan Neggers van Jajo Art.

Art4all had een eigen website, deze is hier te zien.
En er is, naast de online werving, een wervingsfolder gedrukt.


Opdracht & organisatie

Art4all vond plaats in opdracht van het Platform Amateurkunst (PAK, nu Kunstfactor) en het Fonds voor Amateur- en Podiumkunsten (FAPK, nu Fonds voor Cultuurparticipatie).

Art4all werd ondersteund door de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht, ZIMIHC, het VSB Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Er was een stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de participerende organisaties. En een programmacommissie, bestaande uit, per discipline, artistieke deskundigen van de participerende organisaties. Daarnaast was er een comité van aanbeveling opgericht.

&Concept versterkte enkele maanden voorafgaand aan de conferentie het bureau met Karlijn Ernst (Kunst- en Cultuurwetenschapper) en Miranda Groen (Vrijetijdskundige); beide werkzaam op freelance basis en Dorian Hill, stagiaire (Kunst- en Cultuurwetenschappen, Erasmus Universiteit).

Op 10, 11 en 12 september, op de conferentie zelf, werkte &Concept met een crew bestaande uit 10-12 personen.