imagination is everything

&Concept

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

ARTtube: Makers

ARTtube is het online videokanaal van musea in Nederland en Belgie.

Uit publieksonderzoek is gebleken dat ARTtube nog weinig bezocht wordt door kunststudenten, amateurkunstenaars en semi-profs. Speciaal voor hen is de videoreeks 'Makers' bedacht. &Concept denkt met ARTtube mee en legt de link naar amateurs, zowel inhoudelijk als praktisch.

Met de reeks ‘Makers’ duikt ARTtube in een vijftal actuele artistieke disciplines. Hoe gaan kunstenaars en ontwerpers te werk, waarom kiezen ze voor een techniek of voor een specifiek materiaal? En wat inspireert hen? Dit resulteert in 5 video's waarbij telkens een discipline centraal staat.
 

De Makers reeks

Vijf video's over het maakproces van kunst


De video's in de reeks Makers gaan telkens over een actuele kunstdiscipline. In vogelvlucht: De 1e video (keramiek) gaat over het maken van vazen van kunsthars, 'Dustcollectors' geheten, door Sebastiaan Straatsma én over de expositie Hand Made die gelijktijdig in Boijmans te zien was. De 2e video (purschuim) speelt zich af in de ateliers van Rob Birza, Folkert de Jong en het New Sculpture Department. En in museum De Pont, in Tilburg. De 3e video (fotografie) laat het werkproces van een 3-tal hedendaagse kunstenaars zien: Machiel Botman, Anouk Kruithof en Paulien Oltheten. De 4e video (tekenen) gaat over Arno Kramer, Hans de Wit en de tekenmachine van Jean Tinguely. De 5e video (textiel) is de laatste video in de reeks. Deze video gaat over het maakproces van textielkunst, het materiaal dat centraal staat is wol. ARTtube bezocht bezocht twee kunstenaars: de Finse kunstenaar Juha Pekka Matias Laakkonen in het M HKA en beeldend kunstenaar Christie van der Haak in Museum De Lakenhal. Beide proberen oude technieken en traditionele toepassingen te combineren met vernieuwende ideeën en verwerkingsmethoden.

Videowedstrijd

Gelijktijdig aan de videoreeks heeft &Concept onder dezelfde naam een videowedstrijd voor kunststudenten en amateurkunstenaars ontwikkeld, waarbij men zelf mag filmen en inzenden. Deelnemers wordt gevraagd een one-minute-movie te maken over het maken van kunst.

&Concept heeft het wedstrijdconcept bedacht, een flyer laten maken, webpagina's op de ARTtube website gemaakt en een mailing verstuurd (per post en digitaal) aan diverse (amateur)kunstconnecties. Daarnaast heeft &Concept in samenwerking met de SKVR Beeldfabriek een aantal voorbeeldinzendingen geproduceerd. Hieronder is er een te zien, die van Delaijah Manuel.

De wedstrijd ging in november 2013 van start tijdens het Blown Away Festival in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Inzenden kon tot eind juni 2014.

De inzendingen

10 inzendingen blijvend te zien op ARTtube


Maar liefst 142 inzendingen kwamen er binnen voor de videowedstrijd die verbonden was aan de Makers reeks. Van jong tot oud, beginners tot gevorderden, profs en amateurs. De inzendingen gingen over het maken van animaties, installaties, keramiek, glaskunst, raku, schilderijen, etc. Al deze 'one minutes' achter elkaar bekijken geeft een prachtige, avondvullende blik op het maakproces van kunstwerken.

De jury, vier man sterk, bekeek alle inzendingen zomer 2014 en koos de 10 beste uit. De winnaars ontvingen hun prijs bij een feestelijke prijsuitreiking tijdens de ARTtube Academy september 2014 in Museum Boijmans van Beuningen. De 10 beste inzendingen zijn blijvend te zien op ARTtube.

10 genomineerden

De makers van de 10 genomineerde inzendingen zijn:

- Anne Fie Salverda Waar komt inspiratie vandaan?
- Vincent Janssen ZaadelMakerij (winnaar 1e prijs)
- Willem van den Hoed Observe - Create
- Yannick Vandist Uit een droom (winnaar 2e prijs)
- Anouk Wouters Woefoep
- Lies Bruines Janneke Bruines Keramiek
- Mary Fontaine Gebroken Wit
- Martijn Duifhuizen Martijn Duifhuizen – 9999 en 1
- Geert Schreuder Geert Schreuder schildert een teiltje
- Tom De Boeck De Boeck Fine Arts (winnaar 3e prijs)

Alle inzendingen bekijken

tweedle dee