denkend aan Holland zie ik ...

&Concept

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

Digitaland

Je visie, wens of droom laten zien, dat was de opdracht bij Digitaland, digitale wedstrijd voor fotomanipulatie en landschapsbeleving die georganiseerd werd door Kunstfactor en Kasteel Groeneveld, samen met het KNAG en de HCC.

Iedereen met een digitale camera en een computer mocht meedoen. ‘Maak een foto van je omgeving - buiten, in de stad of in het groen - en bewerk deze op de computer’, zo luidde de wedstrijdformule. Beide foto’s, de originele en de bewerkte, konden, voorzien van een toelichting, worden ge-upload op de website van Digitaland.

Enkele honderden mensen gaven gehoor aan de oproep hun foto te bewerken. In Photoshop, Gimp of Paint Shop Pro werden hekken verwijderd, bruggen verbogen, bloemen toegevoegd, koeien en varkens terug in de wei geplaatst, delen van het land onder water gezet of gras veranderd in woestijn.Boven: Grasweg door Roadrunner, onder: Grachtenpandjes door Jurre Jacobs.

&Concept organiseerde Digitaland in opdracht van Kunstfactor en Kasteel Groeneveld, in samenwerking met het KNAG en de HCC. &Concept stemde de wedstrijdopdracht af, maakte een website (samen met Zite Media), zorgde voor een logo en drukwerk (met dank aan Overburen vormgevers), zorgde voor verspreiding van het drukwerk, gaf enkele professionele fotografen opdracht voorbeelden te maken en benaderde talloze amateurfotografen om mee te doen aan de wedstrijd. Ook werden workshops ontwikkeld die op scholen, fotoclubs, natuurverenigingen en de HCC gegeven konden worden.

Het project kende een feestelijk startmoment in Kasteel Groeneveld; met een lezing over landschapsbeleving, een projectpresentatie en een vertoning buiten in een opblaasbare tent.

Gedurende het project werd telkens een nieuw landschappelijk thema online gelanceerd. Er deden rond de 250 amateurfotografen aan het project mee. Een jury koos de 10 beste inzendingen. Deze werden lenticulair gedrukt en tentoongesteld in Kasteel Groeneveld. De overige inzendingen waren op monitoren te zien. &Concept organiseerde in Kasteel Groeneveld een prijsuitreiking met een presentatie over landschapsbeleving.

Er werden 10 inzendingen genomineerd. Hieruit werden de winnaars gekozen. Er werd een boekje gemaakt van de door de jury geselecteerde inzendingen.

De 10 genomineerde inzendingen zijn gemaakt door:

Gerry Boesjes - Emmeke Meijs - Jetske Vermaak (2 inzendingen) - Jos van Loon - Koen Edens-Dorrit Hanenburg-Ceulemans - Nielson Domburg (2 inzendingen) - Ab Postma

Eerste prijs: Jetske Vermaak | Wintersport aan de kust
Tweede prijs: Nielson Domburg | Aardgas inkomsten
Derde prijs, gedeeld: Emmeke Meijs | Windmolens en Ab Postma | Veehouderij anno 2020?

twitter