mmm .. de geur van verse verf

&Concept

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

Talens Palet

Het Talens Palet was een landelijke wedstrijd voor amateurschilders en -tekenaars die eens in de drie jaar plaatsvond. De wedstrijd had op 45 plaatsen in het land voorronden en er deden per editie rond de 2.200 schilders en tekenaars mee.

Iedereen (vanaf 12 jaar) die schildert of tekent in z'n vrije tijd mocht meedoen, alle schilder- en tekenmaterialen waren toegestaan, de stijl van werken was vrij. Telkens werd er gewerkt aan de hand van een thema. Het thema van het Talens Palet 2011 was een fragment uit het boek Caesarion van Tommy Wieringa.

&Concept organiseerde en produceerde vier edities van het Talens Palet: 2002, 2005, 2008 en 2011.

In 2002 was het gedicht Souvenir van Gerrit Komrij het thema, in 2005 een fragment uit Paravion van Hafid Bouazza, in 2008 het nummer Als de rook om je hoofd is verdwenen van Boudewijn de Groot, in 2011een fragment uit Caesarion van Tommy Wieringa.



Linksboven: de editie van 2002 met Gerrit Komrij; rechts: 2005 met Hafid Bouazza (beide foto's Ruud Knol); linksonder 2008 met Boudewijn de Groot (foto Mariska Luttje); rechts 2011 met Tommy Wieringa (foto Machteld Dicke).
 

De wedstrijd in het kort

Deelnemers maakten een werk, gebaseerd op het thema en leverden dat in bij een centrum voor de kunsten bij hen in de buurt dat een voorronde van de wedstrijd organiseerde. Alle ingeleverde werken werden tentoongesteld en beoordeeld door een vakjury. Voor iedere deelnemer werd een juryrapport gemaakt. De winnaars van de voorronden gingen door naar de landelijke finale. Deze 100 werken werden tentoongesteld in een museum, bij de laatste drie edities was dat CODA Museum in Apeldoorn.

De werken van de finale werden nogmaals beoordeeld door een vakjury, waarin ook de schrijver van het thema zitting had. De winnaars werden bekend gemaakt door de auteur van het thema bij een feestelijke prijsuitreiking en kregen een schildervakantie bij Art et Création in Frankrijk cadeau.

Initiatiefnemers en financiers van het project waren Royal Talens uit Apeldoorn, het Fonds voor Cultuurparticipatie en een aantal kleinere fondsen en sponsors.

Doel van het Talens Palet was om amateurschilders en -tekenaars te stimuleren hun talenten te ontwikkelen en hen een podium te bieden. Ook wilde het Talens Palet schilderen en tekenen als beeldende amateurkunst meer zichtbaar maken.

Het Talens Palet wilde een breed platform voor de amateurschilder en -tekenaar zijn. Het Talens Palet was, naast een wedstrijd, ook een kunsteducatief instrument voor de amateurkunst.

Fotoalbum

Hieronder foto's van de finale van Talens Palet 2011, van de jurering op 28 september in CODA, de prijsuitreiking met Tommy Wieringa in de Gigant en de opening in het museum op 1 oktober. (De foto's zijn gemaakt door Remko van Bork, Machteld Dicke, Gerda Henger, Leo van der Meer, Jan Neggers en Marion Op het Veld).


En een album met foto's van de voorronden van het Talens Palet 2011.


Drukwerk

Het Talens Palet had een omvangrijke wervingscampagne. Er werden iedere editie 50.000 folders en 5.000 posters over het land verspreid via de centra voor de kunsten, de kunstvakhandel, bibliotheken, teken- en schilderverenigingen en docenten.

Ten tijde van de finale werden, in samenwerking met CODA Museum, nog eens 10.000 folders verspreid om reclame te maken voor de expositie.

Inzage wervingsfolder, wervingsposter, expositiefolder, expositieposter.

Website & Facebook

Het Talens Palet had een eigen website, www.talenspalet.nl, Facebookpagina en Twitteraccount.

tsjilp