Kunst voor kinderen op azc's

&Concept

Facebook Twitter LinkedIn YouTube


Stichting de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert sinds 1999 creatieve en kunstzinnige activiteiten voor en met kinderen en jongeren in zo’n 30 Nederlandse asielzoekerscentra (azc’s). Op structurele wijze creëren we een veilige omgeving waarin kinderen weer kind kunnen zijn, positieve ervaringen op kunnen doen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Onze activiteiten dragen bij aan de veerkracht van de kinderen die noodgedwongen in een azc wonen.

Een op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan achttien jaar. De vaak lange en onzekere asielprocedure (mag ik blijven of niet?) en de vele verhuizingen zorgen bij kinderen en jongeren -  die juist zoveel behoefte hebben aan stabiliteit, veiligheid en continuïteit - voor een gevoel van onzekerheid.

De Vrolijkheid wil dat de kinderen en jongeren op het azc even los van hun onzekere situatie komen en kunnen focussen op het maken van iets moois en iets waaraan ze plezier beleven. We willen hen leren dat ze zich op een creatieve en positieve manier kunnen uiten. We willen hun talent ontwikkelen en hun fantasie stimuleren. We merken dat dat het zelfvertrouwen en de veerkracht vergroot.

azc Rotterdam

Machteld Dicke is, samen met Fleur van Gelderen, coordinator voor Stichting de Vrolijkheid op azc Rotterdam. Fleur en Machteld programmeren, organiseren, werven fondsen en sturen vrijwilligers aan. Jaarlijks heeft de Vrolijkheid Rotterdam zo'n 400 workshops: open atelier, tekenen & schilderen, theater, (pop)muziek, dans, fotografie. Daarnaast zijn er diverse extra activiteiten als het bezoeken van voorstellingen, deelname aan festivals, optredens, etc.

Twitter-de-twit